Besök oss!

  Premiär för Häx-TV!

  Plocka fram kvasten och håll i dig, för nu köööööör vi! Årets Häxkväll på Kalmar läns museum upplever du hemma vid din skärm. Under en fullspäckad timme med Häx-TV, får du tips på pyssel, påskgott, den perfekta sminkningen inför festen på Blåkulla, bästa superkvasten, häxliga nyheter och – förstås – en väderlekrapport från länsmuseets egen väderstation uppe på taket. Olika häxor berättar en massa äggstra intressanta och roliga saker om häxor och påskfirande. Kluriga tävlingar utlovas också!

  Biljettpris: 75 kronor. Köp biljett till sändningen och titta här: LIVESÄNDNING: Digital häxkväll

  Kalmar läns museum tar ansvar för att förhindra ökad smittspridning.

  Besöksmålet Kalmar läns museum har för tillfället stängt på grund av pågående pandemi. Vi öppnar igen så snart det är möjligt. Under tiden satsar vi hårt på att tillgängliggöra vår verksamhet via våra digitala kanaler, bland annat via vår podcast Museimagasinet och våra livesändningar som du nu kan boka.

  Beslutet att tillfälligt stänga vår publika verksamhet beror på att vi är ett uppskattat besöksmål och mötesplats för alla åldrar. I dessa tider är det av yttersta vikt att minska antalet kontaktytor och så långt det är möjligt bidra till att minska smittspridningen.

  Även om vi har museet stängt som besöksmål har vi ändå fortsatt full verksamhet igång för våra anställda som via vår uppdragsverksamhet och samlingsförvaltningen, varje dag arbetar för att levandegöra och bevara kulturarvet.

  Due to strenghtened county Covid restrictions, Kalmar County Museum and its restaurant will close on Wednesdag the 11th November. All planned public activities will be cancelled. The decision to close the museum to the public is made knowing that we are a popular destination to visit and a local meeting place for all age groups.

  Kalmar County Museum plans to re-open as soon as possible. Until then, we will use our resources to make the museum an even better destination for you to visit, and to further the knowledge of our history and cultural heritage through other means, such as podcasts and digital lectures on Youtube.

  Om besöksmålet

  Guidade turer! Lördagar och söndagar.

  Tider: 11.15 och 14.15
  OBS! Förbokning krävs via telefon 0480-45 13 00 eller till info@kalmarlansmuseum.se. Det går även bra att boka på plats. Drop in vid mån av plats.

  Max antal per guidad tur: 10 personer.

  Museets utställningar

  Regalskeppet Kronan

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 50

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Regalskeppet Kronan - arkeologi på 27 meters djup i Östersjön! Under tjugo års tid har Länsmuseet utforskat stormaktstidens största skepp. Mer än 20 000 föremål har bärgats. De ger oss en klarare bild av 1600-talet. Redan i museets entré möter du några av Kronans stora kanoner. På plan 3 kan du sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde. Välkommen också till Kronan-projektets egen bio, där du kan följa det spännande bärgningsarbetet!

  Sandby borg

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 10

  Historien om Sandby borg har blivit en världs­nyhet på grund av de unika fynden från utgrävningen. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna och visar praktfulla guldfynd. Vi erbjuder dagliga guidningar om Sandby borg på länsmuseet under sommaren.

  Superkronan skeppsbygget - Regalskeppet kronan för de yngre

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 50

  Dyk in i vår barnutställning Superkronan och lek och lär om skeppet, livet på 1600-talet och livet ombord. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska i labbet.

  Jenny Nyström

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 50

  Jenny Nyström är Kalmarflickan som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

  Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafon. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.

  Samtliga utställningar hittar ni här!

  Mat och dryck

  Välkommen till Restaurang & Kafé Ångkvarnen! Här äter du mat med närproducerade och ekologiska råvaror. Är du sugen på middag med vänner och bekanta så går det alltid att boka bord för upp till 140 gäster. Kakor och bakverk är bakade i vårt eget bageri. Barnen kan leka i vårt mysiga lekrum. Du hittar oss på plan fyra. Kontakt och mer information: Restaurang & Kafé Ångkvarnen

  Konferens och event

  Museet har två konferenslokaler med utsikt över Kalmarsund. Njut av att hålla ditt möte i moderna lokaler och ta samtidigt del av museets unika miljö och sjönära läge. Konferenserna kan med fördel kombineras med spännande aktiviteter som historiquiz, stadsvandring, guidad tur, föreläsning med mera. Skräddarsydda paket är vår vardag. Varmt välkommen med din bokning!

  Varmt välkommen!

  Så hanterar vi risken för coronavirus.

  Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset.

  Vi arbetar hela tiden med att begränsa smittspridning och har vidtagit åtgärder för detta. Vi vill hälsa er varmt välkomna till våra fina restaurang. Vi kommer inom kort att erbjuda flera digitala sätt att uppleva museet.