3 sep kl. 00:00 - 1 sep kl. 00:00

Bötterumsmässan 2020 – digitalt!

Bötterumsmässan 2020 flyttas på grund av Covid-19 till 2021. Men misströsta inte!

En liten del av Bötterumsmässan kan istället komma hem till dig! Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020. Här nedan finns länkar till dessa digitala alternativ till mässan. Vi fyller på efterhand!

Och välkommen till Bötterumsmässan lördagen 4 september 2021. Då firar mässan 5-årsjubileum och Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund firar 150-årsjubileum!

Nedan följer ett antal filmer som vi hoppas inspirerar!

Småländsk ostkaka!

 


Möt mathantverkare Elinor Wikström. Med småländsk ostkaka som en av specialiteterna visar hon hur du kan baka en ostkaka! Just denna gång befann vi oss i Bötterums tingshuskök så välkomna in.

Om ostkakan och traditionen
Enligt traditionen börjar man ta från mitten. Förr sparades kanten till pigan och drängen eller alla andra som stod längre ner i rang. Kanske beror det på att kanten inte blir lika saftig som mitten, eller på att de formar som användes förr kunde släppa ifrån sig gift och dålig smak. När det var stora kalas tog gästerna gärna med en nylagad ostkaka som present. Det blev många ostkakor, som åts och jämfördes. Att ha med den bästa ostkakan gav statuspoäng. Den skulle vara gyllenbrun, med god smak och rätt konsistens. Att få sin kopparform tömd först, det var ett gott betyg. 

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Välkommen in till Monica Björklunds rosenträdgård!

Välkommen in till Monicas under bara magiska rosenträdgård. Här lär du dig nästan allt om hur du tar hand om dina rosor och olika sorter. Mycket nöje!

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.
 

Nedan följer en serie om hur du kan renovera dina fönster. 


Välkommen att följa oss i en hel serie om hur du ska renovera dina fönster. I programserien skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer visar vi i denna serie!

Mycket nöje!Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!  En introduktion av Liselotte Jumme

Del 1. Fönsterrenovering – ta bort gammalt kitt och stift.  

Del 2. Fönsterrenovering - Hur du tar bort gammal färg.   

Del 3. Fönsterrenovering - Beslagen och lagningar av trä   

Del 4. Fönsterrenovering - hur man skär och stiftar glas   

Del 5. Fönsterrenovering - bästa tipsen för kittning  

Del 6. Fönsterrenovering - målning!  

Del 7. Fönsterrenovering - fönstrets delar  

Podcast! Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!  I programmet skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer berättar vi om i detta poddavsnitt!

Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl

Mycket nöje!

#fönsterrenovering #fönsterrenoveringensdag #byggnadsvård #liselottejumme #linoljekitt #linolja #fönsterbåge


Bötterumsmässan är ett unikt samarbete mellan Kalmar läns museum, Långemåla hembygdsförening och Kalmar läns hembygdsförbund som möjliggörs genom medel beviljade via länsstyrelsen Kalmar län.

Pris: Gratis!

Kontaktperson:


Se vad som händer på museet idag.

Sandby borg bakom kulisserna

Stensö i våra hjärtan

Fler evenemang på museet: